Na co si dát pozor během koupě nebo rekonstrukce nemovitosti? Odpovídal Radim Mařík

Chat je uzavřený23.10.2018 10:00

Radim Mařík.

Technický stav nemovitosti je nejvíce podceňovanou skutečností při jejím nákupu. Kupující často věnuje enormní pozornost a energii vyjednávání o ceně, a k jeho škodě naprosto opomíjí samotný technický stav nemovitosti. Jaké jsou dnes nešvary novostaveb a bytových bloků? Jak postupovat, když zjistíte vady na koupené nemovitosti? Jak důležitá je pravidelná péče a údržba domu? Na tyto a další otázky se ptejte Radima Maříka z projektu Nemopas. Host odpovídá 23. října od 10:00.

Ing. Radima Mařík se ve stavebnictví pohybuje od 90. let. Po ukončení studia Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a Fakulty stavební ČVUT začínal jako projektant firmy EKOPROJEKT. Později se stal spolumajitelem společností GEN projekt a TECTA. Od roku 1988 působil patnáct let v dceřiných společnost DEK a.s. Do roku 2003 jako vedoucí marketingového, montážního a technického oddělení v DEKTRADE. Poté jako ředitel DEKMETAL a DEKSTONE, obě společnosti zakládal. Od roku 2008 do roku 2013 pracoval v projektové a posudkové společnosti DEKPROJEKT. V současné době působí jako vedoucí projektu Nemopas, předseda Asociace inspektorů nemovitostí a soudní znalec v oboru stavebnictví.

Chat

  • Rudolf

    Dobrý den, co je podle vás dnes nejčastějším nešvarem nových bytových celků? Mám kamarádku architektu a ta říká, že řada developerů dnes novostavby tzv. "ošulí". V čem to tedy nejčastěji spočívá?

  • Host chatu

    Hezký den. Myslím, že záleží na konkrétním developerovi ... jsou lepší i horší. Častými nedostatky bývá: nalepení dlažeb; zajištění dostatečné výměny vzduchu v bytě; provedení parapetů; akustika apod.

  • Jirka123

    Soused má na chalupě garáž u domu, která nám poměrně vadí ve výhledu. Když jsem po něm chtěl dokumentaci, říkal, že žádnou nemá, že to stavěl už jeho děda. Jak mohu postupovat, mám-li podezření, že to nebyla úplně legální stavba?

  • Host chatu

    Hezký den. U každé stálé stavby na pozemku by měl majitel nemovitosti zajistit její kolaudaci a zakreslení do katastru nemovitostí.

  • Petr

    Dobrý den, co je příčinou toho, že v novostavbách je všechno slyšet? Je to nevhodným použitím materiálů za cenu úspor? Jak řešit zpětně nápravu? Díky za odpověď.

  • Host chatu

    Hezký den. Obecně si nemyslím, že novostavby mají větší problémy s akustikou. Ale je fakt, že i u nových staveb se setkáváme s akusticky nevhodnými řešeními. Jsou to např. mezibytové stěny, ve kterých jsou rozvody instalací (za kuchyňskou linkou) nebo špatně vložené kročejové izolace v chodbách či pod podlahou.

  • Jirka

    Je dobře dávat do starých domů plastová okna? Pokud ano pak na jaká pravidla myslet.

  • Host chatu

    Hezký den. Ano, může to být trochu problém. Nová plastová okna mají vyšší těsnost. To sice na jedné straně sníží únik tepla, ale na druhé straně sníží potřebnou výměnu vzduchu. To pak vede k tomu, že v bytě se zvýší vlhkost, koncentrují případné škodlivé látky apod. Je tedy vhodné výměnu oken doplnit vhodným opatřením na dostatečnou výměnu vzduchu.

  • Zdeněk

    Dobrý den, chtěl jsme se zeptat kolik stojí revize technického stavu domu a zda mohu toto řešit i zpětně po nákupu nemovistosti s možností slevy nebo dokonce odstoupení od koupě domu. Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Hezký den. K revizi - popsání - technického stavu slouží tzv. inspekce nemovitosti. Jejím výstupem může být i soupis vad, které na nemovitosti jsou, s vyčíslením orientačních nákladů na jejich sanaci. S právní a případně "obchodní" podporou lze poté na základě Obchodního zákoníku tyto informace použít k jednání o slevě z kupní ceny či odstoupení od smlouvy ("odpovědnost prodávajícího za skryté vady")

  • Monika C.

    Dobrý den, řešíme pristavbu k rodinnému domu, kde nám vyšel střední radonovy index. Chceme použít podlahové vytápění. Postačí nám protiradonova izolace v základech, nebo musíme provést i větraci systém podloží? Děkujeme

  • Host chatu

    Hezký den. Jako izolace proti střednímu radonovému riziku pod pobytovými prostory objektu stačí např. jedna vrstva asfaltového pásu, který má potřebný atest.

  • Lloyd

    Dobrý den, kdybyste si dnes mohl při koupi bytu vybrat... z pohledu kvality, poměru cena x kvalita.....např. Praha
    který byt byste upřednostnil....myslím období výstavby....

  • Host chatu

    Hezký den. Chápu váš dotaz ale odpověď asi hodně závisí na prioritách kupujícího. Staré bytové domy mívají své problémy a často bez zásadní rekonstrukce neodpovídají současným standardům bydlení. Paneláky po částečné rekonstrukci (zateplení, jádra, dispozice) jsou na tom asi technicky docela dobře. U novostaveb hodně záleží na kvalitě výstavby konkrétního domu.

  • Karel

    Váš názor...
    bude končit výstavba zděných domů, přijdou dřevostavby z důvodu
    levnějších a méně pracných technologii?

  • Host chatu

    Hezký den. Nedokážu predikovat. V Česku je poměrně dlouhá tradice a zkušenost s výstavbou zděných domů. Ano, dřevostavby jsou technologicky "rychlejší". Na druhou stranu jsou komplikovanější z pohledu zajištění vzduchotěsnosti stěn. Jsou také rizikovější při případném pronikání vody do stěn. A i u dřevostaveb můžeme vidět vývoj od "rámových" systémů k systémům z dřevěných panelů.

  • lubod

    Váš názor, při ubytku zájemců o řemesla co bude následovat....
    zaniknou některé obory, zdraží řemesla, změní se technologie při výstavbě domů a bytů....
    jaká je situace v jiných zemích Evropy...

  • Host chatu

    ...

  • Mirek

    Je dle vás výhodnější koupit novou nemovitost nebo starou a začít předělávat......

  • Host chatu

    Hezký den. To je hodně individuální. Je potřeba si u konkrétní nemovitosti vyjasnit požadavky majitele na využití a fungování nemovitosti. Poté si nacenit projekt potřebné rekonstrukce i variantu demolice a výstavby nové nemovitosti.

  • Lubos 2

    Váš názor, starý domek na vesnici.....
    začít s velkou rekonstrukcí nebo radějí zbořit a začít znovu....

  • Host chatu

    Hezký den. Viz minulý dotaz.

  • SOD

    Technický stav nemovitosti je nejvíce podceňovanou skutečností při jejím nákupu. Proč tomu tak podle Vás je?

  • Host chatu

    Hezký den. I nás by to zajímalo ;-). Myslím si, že pokud si někdo kupuje nemovitost v řádech miliónů korun, měl by mít informace o tom, co si kupuje. A můžu na základě své zkušenosti říct, že nemovitosti rozhodně nejsou bezvadné a na řadě z nich jsou zásadní problémy.

  • DIS

    Které věci při nákupu nemovitostí vedle tech. stavu jsou často podceňovány?

  • Host chatu

    Hezký den. Já se věnuji hlavně technickému stavu ale vím, že často při nákupu nedostane kupující potřebné technické dokumenty (dokumentaci či pasport nemovitosti, příslušné revize, odpovídající Průkaz energetické náročnosti apod.). Často neodpovídá stav nemovitosti údajům na katastru nemovitostí.

  • TESTIMONY

    Které všechny aspekty je třeba vidět, zjistit si, když kupuji nemovitost?

  • Host chatu

    ...

  • Jamika

    Beloved Sir/Madam,

    Great to meet you. I am Joseph from Bluetooth Tool Ltd, a Hong Kong based innovation firm focused on Bluetooth and cordless items consisting of: Bluetooth headsets, audio speakers, adapters, billing tools and variety of cars and truck, mobile accessories.

    Today product:

    Imaginative Magnetic Phone Stand Owner + Key Ring

    A useful however simple phone mean you to set your mobile in few secs.
    Delight in seeing video in wanted sight angle anywhere!

    Innovative! Convenient! Cute!

    Link to find out more:

    https://www.bluetooth-device.com/in...

    We just generate ideal products, both in feature and outlook layout

    Farewell!
    Ideal relates to,
    Matthew
    Sales Supervisor
    Bluetooth Device
    6F Leader Industrial Centre,
    57 Au Pui Wan Street,
    Fo Tan,
    Hong Kong
    Whatsapp/wechat: 852-64628287
    Email: sales@bluetooth-device.com

    Why select us?

    Most current organisation model-- Makers union to save your time and also cost.

    We created a Mobile Add-on Manufacturers Union with our really- closed factories as well as we owned the business shares each various other to make sure that merchandisers can place orders for various mobile accessories items in a more convenient means without the unnecessary cost by trading firms.

  • Host chatu

    ...

  • Dominika

    Dobrý den,
    nedávno jsme koupili nový byt od developera, a v dětském pokoji je velmi temno i ve dne, čehož jsme si sice povšimli, ale vzhledem k tomu, že to bylo vždy odpoledne až v podvečer, nepřišlo nám to až tolik divné. Jak objektivně změřit světelnost? A mohl nás tímto developer podvést? Děkuji.

  • Host chatu

    Hezký den. Osvětlení místností lze změřit a porovnat s požadavky závazných předpisů a norem. Obraťte se na vhodné pracoviště (např. na naše = znalecký ústav DEKPROJEKT ;-).

  • Marie

    Zdravím,

    z jakého období jsou podle vás nejkvalitnější paneláky? Jak by měl být panelák dnes ošetřen, abychom si byli jistí, že když v něm kupujeme byt, nekupujeme zajíce v pytli? Díky!

  • Host chatu

    ...

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 11/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov